Waterkers recepten
Waterkers kan zowel rauw als warm gegeten worden. Rauw geconsumeerd is de smaak krachtiger. Kinderen zullen daarom liever de waterkers warm eten zoals in een soep of stampot.
Bij alle gerechten worden zowel de blaadjes als de steeltjes gebruikt.
Waterkers dient voor gebruik gewassen te worden. Zowel het blad als de steel zijn prima te verwerken in de diverse gerechten. Bij gebruik in salades is het lekkerder de dikke stelen eraf te halen en fijn te snipperen. Bij gebruik in warme gerechten of gerechten waarin de waterkers fijngehakt wordt altijd ook de dikke stelen gebruiken.
Receptenlijst
Boterham
- Waterkers vóór gebruik even wassen
- Enkele takjes op een boterham.
- Lekker met kaas of vlees


Salades
De salades kunnen eventueel gemixt met sla.
- Eventueel gemixt met sla
- 2 eetlepel Olie
- 1 eetlepel Citroensap
- 1 eetlepel Mosterd-dillesaus
- Een mosterd-dilledressing past hier goed bij
- Eventueel gemixt met sla.
- 2 eetlepel Mayonaise
- 1 eetlepel Yoghurt
- 2 eetlepel Gepureerde rijpe banaan
Variatietip
- Waterkers combineert erg goed met kaassoorten als geitenkaas of feta en met groenten als maïs, avocado en tomaat.


Soep 3 prs.
- 100 gr waterkers
- 1 liter bouillon\
- 2 aardappels in blokjes
- 1 gesnipperde ui
- klontje boter of eetl. Olijfolie
- scheutje room
- scheutje witte wijn
- peper
- Was de waterkers in koud water
- De waterkers fijn snijden (ook de steeltjes!)
- Bak de ui en aardappels even aan en voeg de bouillon toe
- Kook beide gaar in de bouillon
- Voeg de waterkers toe en warm een minuut mee
- Pureer de soep en breng op smaak met room, wijn en peper en/of mosterd
Variatietips
voeg nootmuskaat toe
voor de vegetarische variant: gebruik groentebouillon
serveer met uitgebakken spekjes, gerookte zalm of geraspte kaas

Stampot 4 pers
- 2 kleine bosjes of 2 zakjes waterkers
- aardappels
- melk
- 2 el boter
- nootmuskaat
- zout
- peper
- Kook de aardappels gaar.
- Was ondertussen de waterkers en snij hem heel fijn (blaadjes en steeltjes).
- Maak van de gare aardappels een stampot met toevoeging van boter en melk.
- Voeg de waterkers toe.
- Maak de stampot op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Variatietip
- Heerlijk met gebakken spekjes , verse worst en jus.

Pesto, op een toastje of als pastasaus
Het lekkerste is het als je de pesto 1 dag van tevoren maakt, dan “rijpt” de smaak en is hij minder bitter. Wanneer je de pesto gebruikt als pastasaus kan de pesto direct gebruikt worden. Een tip hierbij is in geval van pastasaus wat meer kaas toe te voegen.
1 zakje (100gr) of 1 kleine bos waterkers
50 gr. geroosterde pijnboompitten
1 eetl. kappertjes
1 klein teentje knoflook
50 gram Parmazaan of een wat oudere kaas (wat meer bij pastasaus)
1 theel. citroensap
4 eetl. olijfolie
evt. zout en peper
- Was de waterkers in koud water, centrifugeer het droog en hak blad + steel in stukjes
- Doe dit in een hakmolen / blender / keukenmachine samen met de knoflook, pijnboompitten en kappertjes en kort fijnhakken
- Waterkers en kaas toevoegen, weer even kort fijnhakken
- Citroensap en olijfolie toevoegen terwijl de blender aanstaat
- Evt. op smaak brengen met zout en peper
- Bij gebruik als pastasaus kunnen de pijnboompitten evt. vervangen worden door pistachenoten.
- Ook kan er nog wat grofgesneden waterkers door de hete pasta worden geschept vlak voor het opdienen.
Bij vlees of vis
- Was de waterkers in koud water
- Verwijder de dikkere stelen van de waterkers, snij deze fijn en bewaar ze voor gebruik als topping
- Direct uit de pan de gebakken/gegrilde vis of het vlees op een bedje van fijne waterkersblaadjes leggen. Door de hitte slinkt de waterkers enigszins.
- Strooi de fijngesneden stelen over het vlees of de vis als topping.


Frittata 4 prs
Warm of koud geserveerd.
Als lunchgerecht, hapje of diner met een lekkere groene salade
- 2 zakjes of 1 bos waterkers
- 125 gram spekjes
- 450 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 2 uien
- 50-100 gr. geraspte Parmezaan of
- 6 eieren oudere kaas
- peper
- olijfolie
- Was de waterkers, centrifugeer het droog en snij blad + steel in stukjes van ± 1 cm
- Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie
- Bak de spekjes uit, schep het vet uit de pan
- Doe de uien erbij en bak 2 minuten mee
- Voeg de aardappelschijfjes toe en bak deze 5 minuten mee
- Voeg de waterkers toe en bak dit mee tot het geslonken is
- Doe het bakmengsel in de ovenschaal en verdeel de kaas erover
- Kluts de eieren met wat versgemalen peper
- Giet het eimengsel over het bakmengsel in de ovenschaal
- Bak de frittata in de oven op 200°C totdat het volledig gestold is (± 15 min.)
- De frittata kan ook in de koekenpan worden gebakken.
- Voor een iets sterkere smaak kan men ook een klein, uitgeperst teentje knoflook en/of een theelepel kerriepoeder meebakken (bij stap 4 toevoegen).

Mayonaise
- 1 zakje waterkers
- een handje peterselie
- 10 eetlepel mayonnaise
- 2 eetlepel kwark of dikke yoghurt of zure room
- 1 theelepel. Dijonmosterd
- Was de waterkers en peterselie, centrifugeer het droog en snij blad + steel fijn
- Voeg de mayonaise, kwark/room en mosterd toe en pureer dit tot een gladde saus
Variatietip
- voor een wat minder vette mayo; wijzig de verhouding mayonaise / kwark in bijv. 8 mayonaise / 4 kwark (of yoghurt
